joi, 12 martie 2009

GHIOCELUL

"Gingasul ghiocel iti ofera una dintre cele mai mari lectii de existenta, de supravietuire, de splendoare si de speranta.Nici o alta floare din planul existentei noastre climaterice nu exprima mai multa viata insasi, precum o face ghiocelul. Toate "asteapta " vremuri mai bune pentru experienta vietii.Soare mai mult, caldura, pasari, albine, furnici, zarva experientei vitale in toata stralucirea sa. Numai el, ghiocelul, se avanta in experienta inainte de a pleca nametii.El este programat sa se iveasca in frig si sa se imbrace in haina alba a zapezilor. El face posibila intalnirea primaverii cu iarna, coexistenta frigului cu caldura, intalnirea vietii cu moartea.Prin el natura impleteste un suras al sperantei, ce palpaie acolo unde pare ca s-a pierdut orice spernata.
In ghiocel putem privi insasi viata noastra si drumul pe care respiram , zvacnim, ne intrecem cu noi insine, visam si reusim sa traim. Oricat ne-ar asmuti greutatile si oricat ne-ar inghiti frigul, deprimarea, tot ceea ce en face sa ne simtim adesea nemiscati , vine o zi in care capatam curajul ghiocelului.Vine o zi , in care ne avantam ca si el, prin nameti intru victoria gingasa si plina de bucurie a vietii.Si noi ne cufundam cu zapezile noastre cum ghioceii se confunda cu zapada lor.Si pentru noi e scrisa,programata deja,victoria intru viata, si noi traim intalnirea acestor opuse -viata si moartea-in acelasi timp,pentru a urma intru totul destinul ghiocelului.
Daca azi ti-e frica si daca respiratia ta pare a se fi scufundat in frica, in suferinta, in durere, priveste imediat un ghicel.Fii consitient ca tu esti ghiocelul ,ca destinul tau este destin de ghiocel.El iti spune prin simpla-i existenta ceva despre iluzia mortii ,ceva despre caracterul inevitabil al vietii.
Invata de la ghiocel gingasia lui si invata ca frigul ,suferinta si durerea te insotesc pentru a-ti proteja viata. Ele sunt simbolul puritatii sufletului tau; la un loc cu iarna creste ghiocelul si in albul zapezilor isi ascunde el existenta.Iarna si ghiocelul sunt o expresie a intalnirii contrariilor.
Aceasta este si experienta vietii tale, cand primavara si iarna se intalnesc in experienta ta; cand binele si raul se amesteca, lumina constiintei se trezeste la viata.
Printre suferinte, apare si "ghiocelul inimii tale",gingas ,frumos si pur al carui miroseste insasi primavara.Un inceput al vietii anunta suferinta pe care o trezesti azi.Primeste iarna cu prietenie, accepta frigul si incearca sa citesti printre randuri, printre lacrimi,printre toate cele ce par a se fi prabusit in jurul tau.
Acceptarea iernii te plaseaza intr-o noua perspectiva , intr-o stare de primavara , pentru ca tu esti primavara , pentru ca ai devenit pur si viata din tine a invins moartea.
Orice ti s-ar intampla , nu dispera.Ia un ghiocel intre degete si priveste-te in el.
Poate ai crezut ca a disparut pur si simplu , din existenta; nu l-a mai semanat nimeni intre timp si nimeni nu a gasit radacinile sale.Dar in aceasta primavara el s-a nascut din nou, a revenit,a inviat.Priveste ghiocelul si spera ca el si , cand vei face aceasta, vei intelege ca tot ce ti se intampla e modul de exprimare al vietii.
Atat!"

2 comentarii:

  1. ...si totusi un pic mai mult. Daca nu era El nu era nimic. Sa fie lumina, si lumina s-a facut. Cand nimic nu mai are sens cu cine vorbesti? Ce speranta mai ai? Uita-te in jur, uita-te in sus, cine le-a facut? Un El care exista ptr. ca existi. Este o fiinta cu care poti vorbi, nu o piatra sau copac, animal sau o figura de care putini au auzit. Ci o carte sa si scris pentru ca exista. Vorbeste si ti se va raspunde doar pentru simplul fapt, credinta. Cand intrebarea se pune: despre ce vorbesc? raspunsul este: crezi sau nu crezi. Credinta este una singura. Iubeste-l si te va iubii. Iubeste pe seamanul tau ca pe tine insuti si in final ai facut totul. Restul, moartea,...vei vedea pozitiv.

    Luc, Copenhaga,Danemarca.

    RăspundețiȘtergere